divendres, 20 de març de 2015

Primer dia, mirant enrere per anar cap endavant

Els capitulars religiosos al matí
A dos quarts de nou del matí, a la sala capitular situada a l'Escola Pia de Sant Antoni, hem començat el Capítol Provincial. Durant el matí, només els 30 religiosos que en formen part. El Jaume Pallarolas n'era el president i l'Andreu Trilla el moderador. Primer acte, elegir un secretari i un adjunt: L'Aniol Noguera i el Manel Sales han estat els escollits.
El Jaume Pallarolas ha obert un sobre enviat des de Roma, amb la llista de candidats a Provincial, votats per tots els religiosos de la província. Els noms, per ordre de més a menys votats són: Eduard Pini, Enric Canet, Ramon Novell, Manel Sales i Josep M. Balcells.
Obrint el sobre enviat des de Roma
Secretari president i moderador
Tot seguit, el Jaume Pallarolas ha presentat la seva relació o informe sobre els quatre anys passats, el Josep Maria Canet ha fet el mateix respecte de l'economia de la província i les comunitats i finalment s'han fet breus presentacions de les relacions de religiosos i comunitats i de l'informe de la comissió que va revisar les actes dels Capítols de les comunitats.
Presentant l'informe d'economia
Després d'un descans, ens hem dividit en quatre comissions per estudiar aquestes relacions i fer-ne un dictamen. Ja en plenari s'han presentat els dictamens de les comissions, que han estat votats i aprovats majoritàriament.
Per acabar el matí, els cinc candidats a Provincial s'han adreçat al capítol per exposar el seu estat d'ànim com a candidats i en alguns casos per explicar quines són les línies que seguirien en cas de ser elegits, sobretot pel que fa a la vida dels religiosos i de les comunitats.
Els cinc candidats a Provincial
Compartint el dinar
Acabada la sessió del matí hem pujat als menjador de l'escola per compartir un àpat en el que s'hi han ajuntat ja alguns dels laics que participen en el Capítol.
El capítol, laics i religiosos
A la sessió de la tarda han participat també els 25 laics que representen els diferents estaments i entitats de l'Escola Pia de Catalunya. En primer lloc, com al matí, s'han fet votacions per elegir un secretari i un adjunt entre els laics. Han estat elegits respectivament la Glòria Fajula i el Xavier Ambrós. Al mateix temps, el Pere Vilaseca s'ha incorporat com a moderador.
Jaume Pallarolas
El Jaume Pallarolas ha presentat la relació o informe, amb nous aspectes que no havia tractat al matí. Aquesta presentació s'ha acabat amb un vídeo que presenta el moviment Mou-te en xarxa! que en Jaume ha considerat com un dels projectes importants del període que acabem.
Tot seguit, els representants de la viceprovíncia de les Califòrnies, Miguel Mascorro, Hilario Flores i Daniel Velázquez han presentat la seva demarcació amb moltes informacions que evidencien una gran riquesa.
representants de les Califòrnies
Després d'un descans, i d'una petita explicació històrica sobre els capítols provincials per part del Joan Florensa, Arxiver, han continuat els informes: El d'economia de tota la institució, el del Secretariat de les Institucions Educatives i el de les Fundacions (Servei Solidari i Educació Solidària).
Informe del Secretariat de les escoles

Informe de les Fundacions
Acabats els informes, els cinc candidats han tornat a presentar-se, aquesta vegada al capítol en ple. I després de la presentació, els 30 religiosos han fet una votació exploratòria per tal que la votació oficial de demà a la tarda sigui menys dispersa.
Enric Canet es presenta

Eduard Pini es presenta
I així ens hem acomiadat fins demà. Aquest Capítol es fa amb una estructura diferent de l'habitual. Els anteriors es feien d'una tirada. Aquest es fa en dues etapes separades per uns quants dies. De la primera que acabarà demà, en sortirà un nou Provincial i quatre assistents o consellers. Així, aquest nou govern tindrà uns dies per preparar la segona part en la que s'han d'establir les Polítiques i Objectius per als propers quatre anys.
Bona nit i fins demà

Josep Maria Canet